In 2013 ben ik drie nachten gaan kamperen in een afgelegen gebied van Oman op uitnodiging van Arabische vrienden die in Dubai wonen. Ze hadden mijn wandelcapaciteiten overschat, maar zorgden ervoor dat ik niet van een afgrond viel.

We sliepen bij een beekje vijf uur van waar we de auto’s van mijn vrienden hadden achtergelaten. Er was geen mobiele telefoonontvangst en een eenzame Omaanse herder was de enige andere mens die we tijdens ons verblijf tegenkwamen. Ik bracht de dagen door met het kijken naar de stroom, dwalend rond rotsen en kleine grotten, en het eten van veel noten en ingeblikte tonijn.

Zonder digitale prikkels die me ‘s nachts abnormaal alert hielden, sliep ik meer dan een ongekende 10 uur onder de sterrenhemel. Mijn schijnbaar eeuwige staat van rusteloosheid verdween en het leven werd magisch surrealistisch in zijn eenvoud. Toen raakten de noten en de tonijn op en was het tijd om terug te gaan naar Dubai, het internet en al het andere dat er mis is met de wereld.

In het decennium sindsdien heeft de Oman-kampeertrip in mijn gedachten een bijna mythische status bereikt, waarbij de stroom een ​​soort pre-technologisch Eden symboliseert waar het mogelijk is om 10 glorieuze slaapuren op drie opeenvolgende nachten vast te leggen – een prestatie die, na Oman heb ik het nooit kunnen repliceren.

Hoewel mijn droom altijd is om een ​​goede nachtrust te krijgen, zijn dergelijke dromen moeilijk te verzoenen met het kapitalisme dat aandringt op continue productiviteit. Natuurlijk keurt het kapitalisme ‘vrijetijds’-activiteiten goed, zoals het verspillen van de helft van je leven op Facebook en andere sociale-mediaplatforms die giftig zijn voor de geestelijke gezondheid, maar goed voor de bedrijfswinsten.

In september 2022 kwam het bij me op dat ik gewoon de verbinding met internet kon verbreken in een poging het Omaanse blinde-ogen-scenario na te bootsen. Maar pas in december vond ik de tijd. En zo gebeurde het dat van 20 tot 23 december mijn telefoon in vliegtuigmodus bleef terwijl ik weer verbinding maakte met de wereld buiten het scherm.

Nadat ik een groot deel van de nacht van 19 december klaarwakker had doorgebracht en de drang had bestreden om nog een laatste dwaze Facebook-post te plaatsen waarin ik mijn naderende internetafsluiting aankondigde, logde ik officieel uit om 05:45 uur op 20 december. Ik viel snel in slaap en had een diepe droom waarin ik probeerde een website te openen die niet werkte.

Ik had mijn offline ervaring getimed om samen te vallen met een kerstafspraak in Mexico-Stad met mijn ouders, zodat ze zich geen zorgen om mij zouden maken en vice versa. En hoewel de Mexicaanse hoofdstad en zijn meer dan 20 miljoen inwoners zeker een heel ander landschap boden dan het verre Oman, was de ervaring nog steeds behoorlijk zoet.

Bijna onmiddellijk voelde ik dat mijn schouders begonnen te zakken vanuit hun normale positie rond mijn oren, waar ze constant wachtten op het volgende ding of geroezemoes om de komst van een nieuwe e-mail of een Facebook-commentaar aan te geven. Zonder internet zou mijn ademhaling de komende dagen minder oppervlakkig worden en vatbaar voor hyperventilatie, omdat ik de persoonlijkheid geleidelijk in mijn wezen voelde sijpelen: een oudere, pre-internetversie van mezelf die ik nauwelijks meer herkende. .

Offline was ik merkbaar minder prikkelbaar, en mijn bloeddruk profiteerde aantoonbaar van de afwezigheid van vervelende ongevraagde mannelijke berichten, waarvan bekend is dat ze online onevenredige woede bij mij opwekken. Door uit te schakelen, had ik de controle over mijn eigen grenzen teruggekregen en was ik niet langer slechts een digitale aanwezigheid verspreid over virtuele ruimtes. Ik had mezelf bevrijd van digitale verslaving – al was het maar voor drie dagen.

Ik begon twee boeken te lezen en kon me concentreren op de boeken zelf in plaats van of ik tijdens het lezen een selfie moest plaatsen. Ik praatte met mijn ouders en voerde de eekhoorns in het park. Ik herinnerde me hoe het was om dingen te doen en te denken zonder de afleidende spanning van het aankondigen van elke gedachte en actie aan je publiek op sociale media. Ik herinnerde me dat opwinding niet hoefde te worden omgezet in een reeks emoji’s met feestgezichten.

En toen ik een enkel ouderwets telefoontje pleegde en niet WhatsApp, voelde dat heel bijzonder.

Slechts één op de drie nachten haalde ik het doel van 10 uur, maar de andere twee nachten waren ook niet slecht. ‘S Morgens ging ik in plaats van mijn telefoon op te nemen op mijn bed liggen en staarde blij naar het plafond.

Het is duidelijk dat drie dagen nauwelijks genoeg is om bij te komen van een online leven – en er waren genoeg momenten waarop ik de behoefte voelde om iets totaal onnodigs te googlen. Op een gegeven moment moest ik mijn ervaring bijna saboteren toen de taxichauffeur in Mexico-Stad, wiens mobiele telefoon spontaan in staking was gegaan, me vroeg of ik de routebeschrijving naar onze bestemming kon opzoeken. Toen haar telefoon de samenwerking gelukkig hervatte, was ik gered.

Op 23 december om 05:45 uur verliet ik de vliegtuigmodus en logde ik weer in op dystopie om mijn redacteuren een artikel Ik had offline geschreven. Van de ongeveer 150 nieuwe e-mails in mijn inbox was er maar één relevant voor mijn bestaan. Twitter was overtuigd ik was anti blanken Facebook was Facebook.

Ik maak geen goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar ik droom zeker van een veel meer losgekoppeld – en veel meer plafondgebonden – 2023.

De meningen in dit artikel zijn die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de redactionele positie van Al Jazeera.Source link

By lcqfv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *