Dit is het moment waarop columnisten, zoals ik, worden uitgenodigd om hun hamer neer te leggen, na te denken over het afgelopen jaar en te mediteren over het volgende.

Het punt, denk ik, is om te proberen een stukje wijsheid met lezers te delen die columnisten zouden moeten bezitten zonder een botte knuppel te gebruiken om het punt duidelijk te maken.

Soms gaan columns aan het einde van het jaar over in confessionalisme en sentimentaliteit – een praktijk die ik als schrijver heb geprobeerd te vermijden, aangezien de beste columns de neiging hebben om naar buiten te kijken, niet naar binnen.

Ik maakte een uitzondering met deze, mijn laatste column van 2022. Ik besloot met tegenzin om gedeeltelijk over mezelf te schrijven, omdat mijn ervaring een universele weerklank of betekenis kan hebben.

De laatste tijd heb ik veel nagedacht over de waarde en noodzaak van stilte. Zoals altijd is de wereld een brullende en tumultueuze plek. De afgelopen 12 maanden waren helaas geen uitzondering. We zijn opnieuw gedwongen om het desolate en deprimerende refrein van woede, onenigheid en oorlog te ervaren.

We hebben de rustgevende balsem nodig die alleen stilte kan bieden.

Maar dit jaar, zoals elk jaar gedurende 25 jaar, heb ik geen stilte gekend. In plaats daarvan trotseerde ik, voorbij het wrokkige tumult van het leven, een hoog gesis of gezoem in mijn oren en hoofd.

Ik heb last van de gruwel die tinnitus wordt genoemd. Misschien jij ook.

Ons lijden is onzichtbaar voor vreemden. Alleen mensen die de doordringende symfonie horen, kunnen begrijpen dat het lijden echt en meedogenloos is. Dit is de reden waarom mensen die, door ongeluk of zelf toegebracht letsel, met de constante kakofonie leven, bekend staan ​​als leden van de tinnitus “gemeenschap”.

Elke dag hoor ik het bekende gesis en gezoem vanaf het moment dat ik wakker word tot het moment dat ik in slaap val. Dat is al heel lang zo, vaak slopend.

Tinnitus stelde me op de proef. Het stelde mijn vermogen om te schrijven op de proef. Hij stelde mijn vermogen om les te geven op de proef. Hij testte mijn familie. Het stelde mijn uithoudingsvermogen en veerkracht op de proef. Hij testte mijn wil.

Ik ben niet alleen. Tinnitus is de andere epidemie van onze moeilijke tijden. Miljoenen mensen over de hele wereld lijden aan tinnitus. Vele miljoenen meer zullen dat doen, gezien de schadelijke decibels waaraan ze door keuze of omstandigheid worden blootgesteld.

Sommigen, zoals ik, horen sissen en zoemen. Anderen horen het geluid van krekels, krekels, kleine explosies, zelfs het geklik van typemachines. Sommigen horen een duivels geluid of een mengsel van geluiden in één oor. Anderen, zoals ik, in beide.

Af en toe veranderen de geluiden in een klankbol die zich om het hoofd wikkelt als een akoestische bal in brand. Het is een angstaanjagende sensatie die de geest en de ziel schudt.

Lawaai is de vijand. Lawaai wordt synoniem met gevaar. De wereld is een lawaaierige plek. Hij wordt steeds sterker en sterker. We worden overvallen door lawaai. Overal. Thuis. In de straat. In de winkels. In theaters. In restaurants. Bij sportevenementen. Zelfs op de wc. Lawaai. Lawaai. Lawaai.

De stortvloed aan lawaai is, denk ik, bedoeld om ons de opwinding en sensatie van het leven te laten voelen. Het is een bevestiging dat we leven. Het geluid is ook bedoeld om de gedachten van eenzaamheid, verdriet en ontoereikendheid te overstemmen die stille contemplatie waarschijnlijk zal produceren.

Wat de reden ook is, dit geluid is schadelijk. Het is schadelijk voor ons gehoor. Deze schade heeft gevolgen. Een daarvan kan catastrofale tinnitus zijn. Iedereen, op elke leeftijd, kan ziek worden. Tinnitus is blind.

Veel mensen sturen geluid in hun oren met kleine witte apparaatjes zonder te beseffen dat ze op het punt staan ​​om lid te worden van de tinnitus-gemeenschap. Zodra de geluiden beginnen, is er geen weg meer terug. Er is geen remedie, geen caplet die de geluiden stopt. Er is geen instant elixer.

En als je de stilte verliest, kun je de hoop verliezen. Je kunt niet denken. Je kunt je niet concentreren. Erger nog, je kunt niet slapen. Zonder slaap wordt het leven moeilijker en desoriënterend. Je neemt pillen en andere brouwsels om te proberen te slapen en de sluipende wanhoop op afstand te houden.

Je vraagt ​​je af of het weer mogelijk zal zijn om na te denken, te concentreren of te slapen. Je vraagt ​​je af of je ooit zult kunnen ontsnappen aan het lawaai dat in je oren en je hoofd leeft. Je vraagt ​​je af of vreugde nog mogelijk is.

Er zijn dagen, zelfs maanden, dat het sissen en zoemen zonder reden luider wordt. Je zoekt tevergeefs naar de triggers. Je vraagt: wat heb ik gedaan? Waarom zijn de geluiden veranderd? De dokters en wetenschappers waar je naar toe gaat voor antwoorden halen hun schouders op. Ze weten het niet omdat er zoveel onbekenden zijn over tinnitus. Tinnitus is een raadsel.

Dit is mij overkomen vanaf half augustus. De schroeiende geluiden in mijn oren en hoofd begonnen me weer te overweldigen. Ik probeerde, zo goed als ik kon, om niet terug te vallen in de put.

Ik was eerder uit de put gekomen. De tinnitus zou als een golf verdwijnen. Ik had mezelf aangeleerd om niet bang te zijn voor geluiden, maar ze te accepteren. Ik dacht dat ik de tinnitus getemd had. In de tinnitus “gemeenschap” wordt deze gelukkige, moeilijk te bereiken toestand “gewenning” genoemd.

Ik had het fout.

Langzaam, onvermijdelijk, keerde mijn geest terug naar het lawaai van de zomer en de herfst. Angst en angst volgden al snel. De noodrem werkte niet.

Dus haastte ik me naar de vriendelijke geduldige doktoren in Toronto, Buffalo en Tempe, Arizona, die me eerder uit de put hadden geleid. Ze stelden me gerust. Ze vertelden me dat deze “crisis” voorbij zou gaan. Ze zeiden dat ik moest mediteren, afleiding moest zoeken, geluid moest gebruiken om de tinnitus te ‘maskeren’.

Niets hiervan werkte. Ik dacht dat ik de strijd verloren had. Mijn angst en angst werden erger.

Toen nam ik contact op met een counselor in Florida die alles wist over tinnitus, omdat hij zelf al tientallen jaren aan tinnitus leed.

Hij leerde me om tegen geluiden aan te leunen in plaats van ze weg te duwen. Het is een nieuwe, bijna revolutionaire benadering van het verslaan van lawaai.

Binnen een paar weken begonnen de geluiden hun potentie en potentie te verliezen. Ontmoediging opgeheven. Mijn vrouw vond haar man, mijn kinderen hun vader, mijn studenten hun leraar.

Ik ken nog steeds geen stilte, maar ik heb een broze kalmte en geluk gevonden.

Mijn wens voor lezers is om de helderheid van stilte te herontdekken, om het plezier van stilte te herinneren te midden van de disharmonische geluiden die ons allemaal in meer of mindere mate omringen.

Mijn wens voor mensen met tinnitus is dat we binnenkort niet langer een “gemeenschap” zijn. Er is hoop in een niet zo verre horizon. Artsen en wetenschappers zijn druk bezig met het ontwikkelen van behandelingen voor deze sinistere aandoening die het op een dag mogelijk zal maken om het genot en de tonic van stilte te leren kennen.

Tot die tijd bid ik dat je kalmte en vrede mag vinden.

De meningen in dit artikel zijn die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de redactionele positie van Al Jazeera.Source link

By lcqfv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

}