Jabalia, Gaza – Zodra ze het nieuws hoorde dat er brand was uitgebroken in het gebouw waar haar zus woonde, rende Aya Abu Raya de straat op hem af en riep: “Mijn zus, mijn zus.

Toen ze aankwam, kon ze alleen maar kijken hoe de vlammen het gebouw verteerden waar haar zus en haar uitgebreide familie hadden gewoond.

“Ik schreeuwde hysterisch. Mijn zus en haar kinderen waren weg. Mensen om me heen probeerden me te kalmeren en me te vertellen dat het wel goed zou komen. Aya, 23, vertelde Al Jazeera. ‘Ik vertelde ze hoe het met je gaat terwijl je die vreselijke vlammen ziet?’

Haar zus Areej, 36, stierf in de brand, samen met de echtgenoot van haar zus en vijf kinderen – vier dochters en een zoon. Areej’s schoonmoeder, Yosra Abu Raya, en schoonvader, Maher Abu Rayya, en hun kinderen en kleinkinderen kwamen ook om in de brand.

Daarbij kwamen in totaal 21 mensen om het leven het vuur heeft gewoed het vier verdiepingen tellende woongebouw in het dichtbevolkte vluchtelingenkamp Jabalia in de noordelijke Gazastrook op donderdagavond.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Gaza zei dat uit een eerste onderzoek bleek dat er grote hoeveelheden benzine waren opgeslagen op de locatie, waardoor het vuur werd aangewakkerd dat het gebouw snel overspoelde.

Hamas, die Gaza regeert, zei dat er een uitgebreid onderzoek aan de gang is om de oorzaak van de brand te achterhalen.

Ambulances in een massagraf
Een massale begrafenis van slachtoffers van brand vandaag na het vrijdaggebed [Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera]

“Areej is mijn enige zus en haar kinderen zijn als mijn kinderen. Ik kom hem bijna elke dag thuis bezoeken. We hadden gepland om ze vandaag te bezoeken, aangezien haar man Maher een paar dagen geleden terugkwam van een reis. zei Ay.

“Wat er is gebeurd, is in alle opzichten een catastrofale tragedie. Niemand kon hen redden. Het leven in Gaza is onderdrukking op onderdrukking”, voegde ze eraan toe.

De lichamen van de 21 slachtoffers werden na het vrijdaggebed begraven tijdens een massale openbare begrafenis.

Vrijdag was de gemeenschap waarin de brand plaatsvond in shock en gaven de autoriteiten een officiële rouwverklaring af.

In het huis waar de ochtenddames waren, was de zus van Yosra Abu Raya, Khitam Abu Raya, 56, zichtbaar verbluft door de dood van zoveel van haar familieleden.

“Ik kan geen woorden vinden om onze schok van gisteravond te beschrijven.” zei de vrouw die nauwelijks kon praten. “Ik verloor mijn liefste broer, zijn vrouw, zijn zonen en dochters en hun kinderen, waaronder mijn zevenjarige kleindochter Dima.”

“Het is alsof we voorbestemd zijn om met steeds meer pijn in Gaza te leven”, zei ze.

Een man wijst naar de open haard.
Buren verzamelden zich buiten het gebouw waar de brand plaatsvond [Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera]

Buiten het afgebrande gebouw verzamelden verschillende buurtbewoners zich van vrijdagochtend vroeg tot ‘s avonds laat.

De 30-jarige Ahmed Ezzedine was als een van de eersten ter plaatse toen de brand uitbrak.

“Ik zat bij mijn familie, totdat ik geschreeuw en gesmeek hoorde alsof het mijn huis was. Ik verliet onmiddellijk mijn huis om de zaak te controleren, om een ​​kind en een vrouw te vinden die schreeuwden op de bovenverdieping van het huis van onze buren. , om hulp vragend, te midden van de vlammen van vuur om hen heen.

“Het was een scène die we niet kunnen vergeten. Het kind en de vrouw verdwenen minuten later in het vuur”, zei hij, eraan toevoegend dat hij en andere buren wanhopig hadden geprobeerd het vuur met brandblussers te blussen.

Ezzedine zei dat uiteindelijk teams voor de civiele bescherming arriveerden, maar dat het vuur ongeveer anderhalf uur onbeheersbaar bleef.

“Als deze brand in een ontwikkeld land had plaatsgevonden, zou hij binnen enkele minuten onder controle zijn geweest”, zei hij. “Helaas nemen de capaciteiten in Gaza volledig af in alle diensten- en overheidssectoren, en het resultaat is dat we meer slachtoffers verliezen als gevolg van de onmenselijke omstandigheden hier.”

“Onleefbare plaats”

Saqr Ali, 40, die in het huis naast de brand woont, zei dat de tragedie aantoont dat “Gaza een begraafplaats is geworden voor zijn mensen en een onleefbare plek”.

“Ik was niet thuis toen de brand uitbrak, omdat ik met mijn gezin aan het genieten was van het weekend, maar het duurde even voordat ik een telefoontje kreeg dat het huis van de familie Abu Raya naast mijn huis in brand stond”, zei Ali. “Ik ben meteen naar huis gegaan.”

Graven van de slachtoffers
De begraafplaatsen van de 21 familieleden op de Jabalia-begraafplaats in de noordelijke Gazastrook [Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera]

Civiele verdedigingsteams klommen op het dak van Ali’s huis en probeerden het brandende huis binnen te gaan, maar het mocht niet baten door een gebrek aan ladders en benodigde uitrusting.

“Wat de redenen ook mogen zijn, de onmenselijke omstandigheden waarin de mensen hier leven, hebben hen gedwongen tot praktijken als brandstof- en gasopslag als gevolg van de crises van lockdowns en stroomuitval.”

“Het is waar dat het incident niets met politiek te maken heeft, maar het is een weerspiegeling en resultaat van jarenlange voortdurende blokkades tegen ons”, zei Ali.Source link

By lcqfv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *